"Mensen om me heen zeggen de laatste tijd vaak tegen me dat ik heel erg positief veranderd ben."

Relatietherapie

Wat is relatietherapie?

Relatieproblemen ontstaan vaak wanneer partners moeite hebben met het omgaan met emoties die tussen hen beiden spelen. Elk mens heeft, dat is een biologisch gegeven, behoefte aan een gevoel van veiligheid en verbondenheid. Dit betreft de relatie met uzelf en met dierbare anderen: 'houd je van me?', 'ben je er, als ik je nodig heb?'.

Wanneer er in de baby- of kindertijd onvoldoende of geen veiligheid is geweest dan ontwikkelt het kind een onveilige hechtingsstijl. Een onveilige hechting kan in het latere leven tot problemen in het omgaan met emoties leiden; zowel bij uzelf als in relatie met anderen. Bij een onveilige hechting van één of beide partners ontstaan sneller relatieproblemen.

Binnen de relatiebegeleiding krijgt u meer inzicht in uw eigen emoties en die van uw partner en leert u er anders mee omgaan. Dit is belangrijk omdat emoties uitdrukkingen zijn van onze diepste wensen en verlangens:

  • het verlangen om tevreden te zijn met uzelf, hoe u ook bent
  • het verlangen dat uw partner u accepteert en respecteert om wie u bent
  • het verlangen om gehoord en gewaardeerd te worden
  • het verlangen om u veilig en verbonden te voelen

Wanneer u weet hebt van uw eigen verlangens en die van de ander en hieraan uiting kunt geven dan is er weer contact. Waar u zich eerst onveilig en ver verwijderd voelt van elkaar ontstaat binnen de relatie weer hoop, vertrouwen en veiligheid, en kan de liefde weer opbloeien.

Het volledige verhaal...