"Mensen om me heen zeggen de laatste tijd vaak tegen me dat ik heel erg positief veranderd ben."

Babymassage

Waarom babymassage?

Voor de geboorte wordt een kindje negen maanden in de veilige warmte van de buik gewiegd en gevoed. Alle behoeften worden vervuld en de baby raakt gewend aan een gevoel van voortdurende omarming en koestering. Voor de geboorte zoekt de baby al contact en dit werd door u en eventueel uw partner beantwoord door het aanraken van de buik.

Bij de bevalling verlaat de baby deze veilige beslotenheid, de behoefte aan contact en geborgenheid blijft echter.

Omdat een baby nog niet met woorden kan communiceren is lichaamstaal heel belangrijk. Door middel van aanraking, verzorging en eventueel massage is er contact via de huid. Wanneer dit contact liefdevol en respectvol is dan geeft het de baby, net als in de baarmoeder, een gevoel van veiligheid, vertrouwen en zelfstandigheid.

De manier waarop u uw baby aanraakt en vasthoudt heeft grote invloed op zijn/haar emotionele- en lichamelijke ontwikkeling. Via alle verzorgende handelingen krijgt een baby veel gevoelsindrukken, voor een veilige hechting is het belangrijk dat dit prettige en veilige indrukken zijn.

Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat te vroeg geboren baby's die regelmatig affectief (liefdevol) aangeraakt, gedragen (buidelen) en gemasseerd worden sneller groeien en alerter en actiever zijn dan baby's bij wie dit niet gebeurt.

Liefdevol aangeraakt worden is een levensvoorwaarde voor baby's en jonge kinderen en waarschijnlijk ook voor volwassenen.

Door affectieve aanraking en massage

 • versterkt het contact met uw baby
 • krijgt u meer zelfvertrouwen in de omgang met uw kindje en stimuleert u zijn/haar ontwikkeling
 • leert u uw baby door en door kennen en krijgt u meer begrip voor zijn/haar behoeften
 • ervaart de baby een gevoel van geborgenheid en veiligheid, uw baby voelt dat hij/zij welkom is
 • bevordert u rust en ontspanning van de baby en uzelf
 • bevordert u een regelmatig slaappatroon
 • stimuleert u de ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering van uw baby dit kan een positief effect hebben op obstipatie en darmkrampjes
 • kunt u uw baby een gevoel van veiligheid geven: dit heeft een gunstig effect op baby's die veel huilen of erg gespannen zijn

Voor wie?

De lessen babymassage zijn bestemd voor ouders met een baby vanaf ongeveer 6 weken tot 9 maanden. In de lessen integreer ik inzichten vanuit de haptonomie. Er wordt veel aandacht besteed aan lichaamstaal en het contact met uw kindje. U en eventueel uw partner leren hoe u zelf thuis kunt masseren en u krijgt tips hoe u de baby het beste kunt benaderen, oppakken en dragen. Elke les wordt een thema naar keuze behandeld (darmkrampjes, huilen, draaghoudingen etc.).

We drinken gezamenlijk koffie zodat er volop gelegenheid is om ervaringen uit te wisselen. De lessen zijn afhankelijk van de behoefte en eventuele problematiek individueel te volgen of in een kleine groep met andere ouders. Voor ouders van kindjes die 'niet lekker in hun vel zitten', die onrustig zijn of veel huilen kan individuele begeleiding prettig zijn. We gaan dan op zoek naar de specifieke behoeften van uw kindje en hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan.

Benodigdheden

 • 1 flesje babymassage-olie
 • een badlaken en handdoek
 • voeding voor uw baby

Het is aan te bevelen je kindje voorafgaand aan de massage niet in bad te doen, dat is voor veel baby's te vermoeiend. Tijdens de massage ligt uw baby op uw blote benen, houdt hiermee rekening bij de kledingkeuze of neem een korte broek mee.

Het beknopte verhaal...