"Mensen om me heen zeggen de laatste tijd vaak tegen me dat ik heel erg positief veranderd ben."

Babymassage

Waarom babymassage?

Voor de geboorte wordt een kindje negen maanden in de veilige warmte van de buik gewiegd en gevoed. Alle behoeften worden vervuld en de baby raakt gewend aan een gevoel van voortdurende omarming en koestering. Voor de geboorte zoekt de baby al contact en dit werd door u en eventueel uw partner beantwoord door het aanraken van de buik.

Bij de bevalling verlaat de baby deze veilige beslotenheid, de behoefte aan contact en geborgenheid blijft echter.

Omdat een baby nog niet met woorden kan communiceren is lichaamstaal heel belangrijk. Door middel van aanraking, verzorging en eventueel massage is er contact via de huid. Wanneer dit contact liefdevol en respectvol is dan geeft het de baby, net als in de baarmoeder, een gevoel van veiligheid, vertrouwen en zelfstandigheid.

De manier waarop u uw baby aanraakt en vasthoudt heeft grote invloed op zijn/haar emotionele- en lichamelijke ontwikkeling. Via alle verzorgende handelingen krijgt een baby veel gevoelsindrukken, voor een veilige hechting is het belangrijk dat dit prettige en veilige indrukken zijn.

Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat te vroeg geboren baby's die regelmatig affectief (liefdevol) aangeraakt, gedragen (buidelen) en gemasseerd worden sneller groeien en alerter en actiever zijn dan baby's bij wie dit niet gebeurt.

Het volledige verhaal...